Kadın üreme sisteminde yer alan organları inceleyen bilim dalına jinekoloji denilmektedir. Kadın üreme sisteminde jinekoloji biliminin en çok ilgilendiği üreme organları ise yumurtalık, vulva, vajen, rahim ve fallop tüpleri yer almaktadır. Bu üreme organlarında oluşabilecek kadın hastalıkların teşhisini ise jinekoloji biliminde uzmanlaşmış jinekologlar tarafından konulmaktadır.
Bir diğer ifadeyle, jinekoloji vulva, vajen, rahim, yumurtalık ve fallop tüpleri olmak üzere kadının üreme sistemindeki organlarını inceleyen tıbbi branş olarak bilinmektedir. Jinekolog adı verilen uzman hekimler tarafından da jinekolojik muayene sonucu üreme organlarında oluşan sağlık sorunlarının teşhisi konulmakta ve hasta için en uygun jinekolojik tedavi uygulanmaktadır.
Öte yandan jinekoloji; gebelik, menopoz, jinekolojik onkoloji, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ürojinekoloji, kısırlık, tüp bebek, aile planlaması ve cinsel aktivitede korunma yöntemleri gibi alt branşları ile kadın sağlığını bütün olarak incelemektedir. Jinekologlar da kadın sağlığının bu alt branşları ile hastaya uygun kadın hastalıkları teşhisinin koymaktadır. Jinekolojinin ilgilendiği kadın hastalıkları ise şu şekilde sıralanmaktadır:
Miyom: Doğurganlık çağında olan her kadının üreme organlarında oluşan katalizör yapılardır. Kanser hücrelerine dönüşme ihtimalleri çok düşük olduğu için hastanın jinekolojik kanser tedavisine başlaması gerekmektedir.
Kronik Pelvik Ağrı: Alt karın bölgesinin pelvik kısmına yakın olan alanında 6 aydan daha uzun süre devam eden ağrılar olarak tanımlanmaktadır. Kronik pelvik ağrı tek başına bir hastalık olabileceği gibi başka bir kadın hastalığı için belirti de olabilmektedir.
Menopoz ve Kemik Erimesi: Bir kadının 12 ay boyunca regl görmemesi durumu menopoz olarak adlandırılmaktadır. Menopoz döneminde kemik dokusunun kendini yenileme işlemi durduğu için menopoz döneminde kadınlarda en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesi kemik erimesi olmaktadır. Kemik erimesi kadınlara menopoz döneminden dolayı azalan östrojen hormonu ile birlikte kemik dokusunun kendini yenileyememesi ve sonuç olarak kemik kaybına neden olması olarak bilinmektedir.
Endometriozis ve Çikolata Kistleri: Her regl döneminde olası bir gebelik için yer hazırlayan rahim, kendini dökmektedir. Bu dökülen dokuların fallop tüpleri içerisinden geçerek genellikle karın boşluğunda birikmesi ve gelişmeye göstermesi ile endometriozis oluşmaktadır. Bu dokuların yumurtalıklarda birikmesi ise bazen çikolata kisti adı verilen kitlelerin oluşmasına neden olmaktadır.
Yumurtalık Kistleri: Kadının overlerinde oluşan kitlelerdir.
Polikistik Over Sendromu: Doğurganlık çağına gelmiş kadının yaşadığı hormonal bozukluktur.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: Cinsel ilişki yoluyla partnerlerin birbirlerine bulaştırdıkları hastalıklara denilmektedir.
Meme Ağrısı (Mastalji): Memede oluşan sürekli hassasiyet ve ağrı mastalji belirtisi olabilmektedir. Mastalji genellikle kadın memesinde oluşan lezyonlardan kaynaklanmaktadır.
Anormal Uterin Kanamaları: Kadın regl döneminde uzun süreli ve yoğun gelen kanamalarını ifade etmektedir.
Jinekolojik Onkoloji: Kadın üreme organlarında oluşan kanser hücreleri ile ilgilenen jinekolojinin alt branşıdır. Başlıca kadın kanseri türleri rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, vulva kanseri, yumurtalık kanseri ve vajen kanseridir.
Ürojinekoloji: Kadın üreme organlarında oluşabilecek ürolojik rahatsızlıklara ve şikayetlere jinekolojinin alt branşı olan ürojinekoloji bakmaktadır. Sistit, idrar kaçırma ve uterin prolapsus başlıca ürojinekolojik sağlık sorunlarıdır.
Gebelik ve Doğum: Gebe kalan anne adayının ve bebeğin sağlığını inceleyen jinekoloji alt branşıdır.
Kısırlık: Çocuk sahibi olmak istemeyen çiftlerin düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen 1 yıl içinde gebe kalınamaması ile ilgili sağlık sorunudur. Kısırlık anne adayı ve baba adayı için ayrı yapılan tetkikler sonucu bulunmakta olup ağırlıklı olarak sperm ve yumurta hücrelerinin gebelik için yeterli sayıda ve kalitede olması ile ortaya çıkmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi: Çiftlerin 1 yıl içerisinde doğal üreme yöntemleri ile gebe kalınamaması sonucu başvurulan yapay üreme tekniğidir. Tüp Bebek tedavisinin doğal yollardan gebe kalma tekniklerinden farkı ise yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllendiriliyor olmasıdır.
Kadın Doğum ve Jinekoloji
Jinekoloji sadece kadın hastalıkları ile ilgilenen bir bilim dalı değildir. Kadın sağlığı içersinde gebelik ve doğum da yer almaktadır. Bu yüzden jinekologlar jinekolojinin obstetri yani doğum kısmında da uzmanlaşmış hekimlerdir. Jinekolojinin kadın doğum hakkında başvurduğu tetkikler şu şekildedir:
Anne Kanında Fetal DNA Tarama: Gebeliğin 10. hastasından itibaren yapılabilen fetal DNA tarama testleri, anne adaydan alınan 10 mm kanın incelenmesi işlemidir. Bu kanın incelenmesi ile bebekte oluşabilecek kromozonlara ve cinsiyete bağlı bozukların tespiti yapılabilmektedir.
Yumurta Rezervi ve Doğurganlık Değerlendirmesi: Kadının yumurta rezervleri ile doğurganlık arasında bağlantı bulunmaktadır. Bu yüzden yumurta rezervlerinin değerlendirilmesi ile kişinin gebe kalmasında bir engel olup olmadığı belirlenmektedir.
Dış Gebelik: Döllenen yumurtanın embriyo haricinde başka bir yer tutunması ile dış gebelik ortaya çıkmaktadır. Öte yandan dış gebelik normal gebeliğe dönüşmemektedir.
Düşük Yapmak: Gebeliğin en erken 12. en geç de 20. haftadan önce sonlanmış olmasına abortus yani hastanı düşük yapması denilmektedir.
Jinekologların hastanın kadın sağlığı kontrolleri için başvurduğu tetkikler arasında şu yöntemler yer almaktadır:
Fiziksel muayene
Histeroskopi ile rahmin görüntülenmesi
Laparoskopi ile tüm üreme organların görüntülenmesi
Ultrason ile görüntüleme
Biyopsi ile patolojik inceleme
Smear testi ile rahim ağzından alınan sürüntünün incelenmesi
Sonohisterogram ile rahim içine verilen sıvının ultrason görüntüleme işlemi
Kemik ölçümü
Radyolojik görüntüleme
Kadın Hastalıkları İçin Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kadın hastalıkları için uygulanan tedavi yöntemleri, hastanın konulmuş olan jinekolojik rahatsızlığına ve tercihine göre belirlenmektedir. Jinekologların başlıca başvurduğu tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:
Jinekoloji kadın hastalıkları ve doğum ile ilgilendiği kadar aile planlaması için de yöntemler belirleyebilmektedir. Bunların başında ise doğum kontrolü ve korunma yöntemleri gelmektedir. Başlıca doğum kontrolü ve korunma yöntemleri ise şu şekildedir:
Doğum kontrol hapları
İğneleme yöntemi
Minihaplar
Ertesi gün hapı
Rahim için araçlar (spiral)
Kondom
Sperm öldürücüler
Diyafram
Kadında tüplerin bağlanması
Bu doğum kontrolü ve korunma yöntemlerinin birçoğu oral olarak alınan ilaçlar ile gerçekleşmektedir. Öte yandan rahim içi araçlar ve kadında tüplerin bağlanması gibi yöntemler cerrahi operasyon gerekmektedir. Jinekoloğunuza başvurarak bu doğum kontorlü ve korunma yöntemleri ile aile planlaması yapılabilmektedir.
Eşimle beraber aylardır İstanbul'da güvenilir tüp bebek doktoru arıyoruz. Sonunda Ziya Kalem hocam ile tanıştık ve hayatımızın dönüm noktası oldu diyebiliriz. Çok nazik ve anlayışlı bir insana derdimizi anlatmak ve ardından başarılı bir tüp bebek tedavisi süreci geçirmek bizi çok mutlu etti. Doçent Doktor Ziya Kalem'e tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu alanda önerebileceğim doktorların başında Ziya Kalem'in geldiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
Erkan Çelik
Doç. Dr. Ziya KALEM hocamıza ve bölümdeki tüm personele ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim.
Dinara Jumaniyazowa
Doktora ve tüm ekibine teşekkür ederim.Yabanci olmamıza rağmen bizimle güzel ilgilendiler.
Canan Yıldırım
Doç. Dr. Ziya KALEM hocamıza ve bölümdeki tüm personele ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim. Kesinlikle tavsiye edilir.
Gerekli doğurganlık testlerini zamanında yaptırmanız hekime yol gösterici olabilir. Anne olma hayalinizi gerçekleştirmenize yardımcı olmak için doğru ..
Kısırlık kolay değildir.
Stresli, kafa karıştırıcı ve sinir bozucu olabilir. Ve tedavileri düşünmenin zamanı geldiğinde, bilgi eksikliği halihazırda ..
Hamile kalmaya çalışıyorsanız, aşağıdaki durumlar oldukça tanıdık gelebilir: Doğum kontrolünü durdurdunuz. Düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkiye g..
Ne yazık ki, “biyolojik saat” sadece bir efsane değildir. Kısırlık sorunu ile uğraşırken yaş en büyük düşmanlarımızdan biri olabilir. Kadınlar aile ku..
Doğurganlık başarınızı en üst düzeye çıkarmak söz konusu olduğunda, aldığınız bakımın kalitesinden emin olmanız çok önemlidir.
Başka bir merkezde ted..
Rakamlarla ifade edersek tüm kısırlık vakalarının %35’i kadın partnerde, %35’i erkekte, %20’si her iki partnerde ve %10’u “açıklanamayan” olarak kabul..
Hamile kalma güçlüğünüz olabilir ve hayatınızın bir çok yönünü etkileyebilir. Hamile kalmaya çalışırken evde yapılan gebelik testinin negatif sonuçlar..
Polikistik Over Sendromu (PCOS), kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında yer almaktadır. PCOS bir kadının adet döngüsünü sıklıkla etk..
Kısırlık veya tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan kadınlarda embriyodaki kromozomal anormallikler nedenlerin ilk sırasında gelmektedir. . Doğal olarak y..
Eşimle beraber aylardır İstanbul'da güvenilir tüp bebek doktoru arıyoruz. Sonunda Ziya Kalem hocam ile tanıştık ve hayatımızın dönüm noktası oldu diyebiliriz. Çok nazik ve anlayışlı bir insana derdimizi anlatmak ve ardından başarılı bir tüp bebek tedavisi süreci geçirmek bizi çok mutlu etti. Doçent Doktor Ziya Kalem'e tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu alanda önerebileceğim doktorların başında Ziya Kalem'in geldiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
Doç. Dr. Ziya KALEM hocamıza ve bölümdeki tüm personele ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim.
Doktora ve tüm ekibine teşekkür ederim.Yabanci olmamıza rağmen bizimle güzel ilgilendiler.
Doç. Dr. Ziya KALEM hocamıza ve bölümdeki tüm personele ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim. Kesinlikle tavsiye edilir.